Някъде някой е нарушил връзката и хармонията между човека и неговата жизнена среда.
Някой някога е решил, че тази хармония трябва да бъде възстановена.
Психодизайнът е средството за това.

събота, 9 март 2013 г.

ОЩЕ ЗА ПСИХОЛОГИЧНИЯ ДИЗАЙН


Психологичният дизайн (психодизайн) е новаторски подход към интериорния дизайн, който помага на специалистите да създадат най-доброто за живеене пространство, специално за вас. Той се основава на обективни научни изследвания и съчетава в себе си принципите на проектирането и психологията.
Интериорните дизайнери, които прилагат психодизайна в работата си, вярват, че средата, която ни заобикаля може да насърчи или разруши предпоставките ни за успех, щастие, любов. Затова те разглеждат всеки човек като едно цяло с неговото жизнено пространство и често работят в екип с психолог. Той провежда няколко срещи с клиента. Говори с него, наблюдава поведението му. Моли го да направи различни тестове. След това анализаря цялата получена информация и съставя "психологически портрет на жилището, в което човекът ще се чуства най-добре.


При психодизайна се използва и типологията на Макс Люшер за цветовете и различните типове поведение, за да се определят предпочитанията на клиента към определен вид архитектура и интериор:


  • Синият тип е затворен, фокусиран върху чувствата човек. За него най-важното е усещането за сигурност. Затова и в дома му е добре да е предвидено място за уединение. В интериорът е най-удачно да присъстват основно дърво и текстил - предимно меки материи.
  • Жълтият тип е абсолютна противоположност на синия. За тези хора всяко пространство е малко. Те имат нужда от въздух и свобода. Важно е да живеят в домове с големи прозорци и огледала. А в обзавеждането непременно трябва да се ползват "блестящи" материали - сребро, хром.
  • Зеленият тип хора са с тежък характер. За тях са подходящи жилища с високи тавани и мебели. Материалите са камък и метал.
  • Червеният тип хора се чувстват най-добре в домове с дълги зали, дълги коридори, а любимият им материал, който непременно трябва да се включи в интериора е кожата.


Екипът на BS Studio използва в работата си основните принципи на психологичния дизайн и вече има реализирани редица успешни проекти за интериорен дизайн не само на жилища, но и на заведения и обществени сгради. За специалистите, които са работили по тях, най-голямото постижение е, че те са красиви, функционални и стимулират творческата енергия и положителните емоции на хората, които ги обитават.
Способността на психологичния дизайн да отключва и стимулира най-добрите качества и възможности на отделния човек, го прави все по-популярен.
Засега в България BS Studio е фирмата за цялостно проектиране на жилищния интериор, която прилага професионално този метод в работата си.


С помощта на Портал за строителство 


Няма коментари:

Публикуване на коментар